17 oktober 2019

Bladelse Heksenboom wint Boom van het Jaar verkiezing

De 130 oude beuk die op de zuidwestelijke erfgrens van Landgoed Ten Vorsel staat, en wijd en zijd bekend staat als de Heksenboom, is winnaar geworden van de Nederlands Boom van het Jaar verkiezing 2019. Vanaf eind augustus kon op de Heksenboom worden gestemd als genomineerde boom voor de Provincie Noord Brabant.

De naam dankt de boom aan de link met het "Verhaal van Zwarte Kaat", wat is afgeleid van het boek "Het Kind met den Helm" van de 19e eeuwse Bladelse schrijver Jan Renier Snieders.
Dat de boom, in combinatie met het verhaal, tot de verbeelding spreekt wisten we al langer.
Door de vele scholen uit de Randstad die onze accommodaties jaarlijks bezoeken kon je stellen dat de boom in bijvoorbeeld Amsterdam een nog hogere naamsbekendheid had dan in Bladel. Elk jaar gaan er, o.a. door de boom, zo'n 3.000 kinderen op ontdekkingstocht door het bos.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat, toen de door SBNL en Trouw georganiseerde verkiezing begon, we een vliegende start hadden met het aantal stemmen dat werd uitgebracht.

Gedurende de wedstrijd haalde echter de Lijnbaan Plataan in Rotterdam ons in. Vanaf dat moment werd het stuivertje wisselen.
Voor beide kampen kwam veel bijval voor de gevoerde campagnes.
Gelukkig lukte het door een goed getimede eindsprint om toch nog de titel in Brabant te houden.
De mooie, door Rob Visser gemaakte, foto's hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit succes.
De Heksenboom haalde uiteindelijk 9840 stemmen, 628 meer dan de Lijnbaan Plataan.
De aan de titel verbonden prijs is een cheque ter waarde van €2500 ten behoeve van standplaatsverzorging.
Bovendien wordt de boom met deze titel als genomineerde voor Nederland automatisch deelnemer in de Europese verkiezing van Tree of the Year die volgend jaar in februari wordt gehouden.

Het grootste succes is echter dat de publiciteit ervoor heeft gezorgd dat nog meer mensen een bezoekje hebben gebracht aan de boom en daardoor door de mooie bossen van Landgoed Ten Vorsel hebben kunnen dwalen.

Vanaf 1 februari 2020 kan gestemd worden voor de Heksenboom bij de Europese Boom van het Jaarverkiezing